Kartupeļi

Kartupeļi ir vieni no kulinārijā biežāk izmantotajiem dārzeņiem. Un kā izrādās, tos var ļoti daudzveidīgi pagatavot.

1) Pats vienkāršākais veids – vārīti kartupeļi. Visgardākie tie būs rudenī, kad tikko rakti. Tādus pašus apaļus un gludus izvāra, pārlej ar sviestu un uzber dilles, maurlociņus vai kādu piparmētras lapiņu un gardāk nemaz nevar būt!

2) Cepeškrāsnī cepti kartupeļi, kurus parasti izmanto kā piedevu cepeškrāsnī ceptai vai grillētai gaļai. Cepešpannai uzlejiet olīveļļu, sarieziet šķēlītēs kartupeļus, pievienojiet garšvielas un lieciet cepeškrāsnī. Ļoti laba piedeva ir ķiploki ar visu mizu, kurus kārto starp kartupeļiem.

3) Uz pannas cepti kartupeļi. Bezsienu pannā izkausējiet sviestu, līdz tas ir beidzis putot un vienā kārtā lieciet pēc iespējas vienāda lieluma kartupeļus. Sakratiet, lai visi kartupeļi pārklātos ar sviestu un uzlieciet pannai vāku. Samaziniet uguni un cepiet apmēram 30 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Kad kartupeļi būs brūni, ņemiet nost no pannas, uzlejiet mazliet sviesta un uzberiet sāli.

4) Kartupeļi krējumā. Jaunos kartupelīšus viegli apcepiet sviestā un pievienojiet 4 ēdamkarotes krējuma, kurā iejauktas 2 ēdamkarotes sinepju. Turpiniet cept vēl 5 minūtes. Šādi pagatavoti kartupeļi labi derēs zivju un baltās gaļas ēdieniem.

5) Kartupeļi tomātu mērcē. Kartupeļus nedaudz apcep sviestā, tad pievieno tomātu mērci kurā iespiestas 3 daiviņas ķiploka, nedaudz atšķaida ar siltu ūdeni, un sautē, kamēr mīksti. Pievieno sāli un nedaudz baziliku. Šādi pagatavotus kartupeļus var pasniegt ar liellopa vai meža gaļu.

6) Frī kartupeļi. Stienīšos sagrieztus kartupeļus 30 min. patur ledusaukstā ūdenī, tad izņem no ūdens, nosusina papīra dvielī un pa daļām liek cepties sakarsētā eļļā. Kad kartupeļi izcepti, tos liek sietiņā, notecina eļļu un apsāla.

7) Kartupeļu biezenis. Nomizotus kartupeļus brītiņu paturiet zem karstas ūdens strūklas, lai tie ātrāk izvārītos un būtu miltaināki. Uzvāriet kartupeļus. Pavasarī ieteicams tos likt vārīties aukstā ūdenī, lai atbrīvotos no salonīna, kas pavasarī sakrājas kartupeļos. Vāriet uz mērenas uguns, lai kartupeļu vidus kārtīgi izvārās. Kad kartupeļi izvārīti, varat pievienot sasmalcinātu sīpolu, bet tas nav obligāti. Kartupeļiem pievienojiet sviesta piciņu un pielejiet uzkarsētu pienu (ja piens būs auksts, masa kļūs ķepīga). Kartupeļus sastampājiet līdz veidojas biezputra. Garšīgi būs, ja biezputru ēdīsiet ar sacepta speķa un krējuma mērcīti. Rudenī lieliski garšo ar sēņu mērci!

Dalies ar Draugiem:
  • Twitter
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Print

Related posts:

  1. Krāsnī cepti kartupeļi
  2. Uz oglēm cepti kartupeļi un īsteni latviskas padarīšanas Priedes krogā
  3. Kā pagatavot suši



3 komentāri rakstam “7 viekārši veidi kā pagatavot kartupeļus”

  1. msmarii saka:

    Kādu laiku atpakaļ pat tika izdota grāmata ar cik tur tiem simtiem kartupeļu ēdienu recepšu.

  2. pods saka:

    shitas man nebi zinaams:
    - lai frii sanaaktu, salminji jaanotur ledusaukstaa uudenii
    - citaadi var arii karstaa uudenii likt vaariities (iznjemot pavasari)
    - biezeni taisot, pienam jaabuut karstam
    tnx

  3. Linda saka:

    veel viens variants kaa pagatvot kartupelus:

    Nomazga veselus kartupelju un pargriez tos uz puseem.

    viduu ieliek speki un uzbirdina nedaudz kiploksaali.

    kartupeljus ietin folijaa, tacju to atstaaj nedaudz pavertu, lai aatraak izcepas.

    Peec tam liek cepeshkrasni uz kaadaam 25 – 30 minuutem Cepshanas laiks atkariigs no kartupelju lieluma.

    Parasti shaada veidaa cep kartupeljus ugunskuraa, tacju esmu parbaudiijusi, ka labi sanaak cepot kartupeljus folijaa ari cepeshkrasnii:))

Padalies ar viedokli