Apelsīnu sula satur daudz A, B un C vitamīna, kas ir iemesls, kāpēc tos uzskata par ļoti veselīgiem un iesaka ēst slimošanas vai vienkārša nespēka laikā. Izrādās, ka  apelsīnos esošās vērtīgās vielas ārstē angīnu, uzlabo vielmaiņu paātrina kaulu saaugšanu un pat veicina brūču sadzīšanu.Par apelsīna īsto dzimteni uzskata Ķīnu, tāpēc šim auglim radies tāds nosaukums – tas tulkojumā nozīmē Ķīnas ābols. Botāniķi to uzskata par ogu. Apelsīni ir subtropu augļi, kas pacieš aukstumu un salu labāk nekā citroni.

Vislabāk tie jūtas vienmērīgā temperatūrā, bet, nav nekāda skāde, ja kādu laiciņu tie atrodas arī zemākā temperatūrā, šie apstākļi ļauj tiem iekrāsoties sārti oranžiem. Ja apelsīni ir novākti negatavi, tie nenogatavosies un tādi arī paliks.

No apelsīnu ziediem, mizas, augļiem un lapām iegūst ēteriskās eļļas gan kulinārijas, gan kosmētiskas vajadzībām. No apelsīniem gatavo liķierus, vīnu, dažādus uzlējumus, vāra ievārījumus, marmelādes, gatavo saldos ēdienus, pievieno gaļas ēdieniem un vāra tēju.

Apelsīnu miziņas satur ēteriskās eļļas, kas rada burvīgu garšu un smaržu dažādiem dzērieniem, cepumiem, kūkām, mērcēm u.c. ēdieniem. Dzērienu garšas uzlabošanai, ar speciālu augļu mizojamo nazīti noņem apelsīna miziņu, un pievieno to dzērienam. Ēdienos apelsīnus izmanto ļoti daudzveidīgi, pievienojot tos zupām, salātiem, gaļai un saldajiem ēdieniem. No tiem var pagatavot arī gardu marinādi.

Sausā un vēsā vietā apelsīnus var uzglabāt 2 – 3 nedēļas. Tomēr ar katru dienu C vitamīna tajos kļūst arvien mazāk. Veikalos pirktos apelsīnus pirms lietošanas rūpīgi jānomazgā karstā ūdenī, lai noņemtu nevajadzīgo vaska kārtiņu.

Dalies ar Draugiem:
  • Twitter
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Print

Related posts:

  1. Apelsīns

Kategorija: Raksti, Veselīgs Uzturs.



Padalies ar viedokli