Seviļas universitātē  izstrādāta diezgan vienkārša, taču ļoti noderīga metode, kas ļauj nekļūdīgi atšķirt īstu šampanieti no lētiem pakaļdarinājumiem un vienkārši dzirkstošiem vīniem.

Testa pamatā ir vīnogās esošā dzelzs sastāva noteikšana, jo dažādos reģionos šīs ķīmiskās vielas klātbūtne augsnē ir tik pat atšķirīga, cik cilvēku pirkstu nospiedumi. Jaunā tehnoloģija ļauj atklāt arī citus krāpšanās gadījumus vīna darīšanas nozarē. Piemēram, aprēķini liecina, ka ¾ ASV tirgotā „itāļu” vīna patiesībā nav nekā kopīga ar Itāliju.

Īsts šampanietis no vienkārša dzirkstošā vīna atšķiras ne tikai ar tā īpašo ražošanas procesu, bet bet arī cenu un reģionu, kurā tas ražots. Šampanietis tiek uzskatīts par ļoti izsmalcinātu dzērienu, kas tiek baudīts izsmalcinātā sabiedrībā un gaisotnē. Ja vēlaties atstāt iespaidu uz šī dzēriena cienītājiem, izvēlieties Francijā ražotu šampanieti, jo patiesībā tikai Ziemeļfrancijā Šampanjas apgabalā ražotais dzirkstošais vīns ir saucams par šampanieti. Šis noteikums pie mums, Latvijā gan netiek ievērots un daudzi dzirkstošie vīni tiek pildīti pudelēs un pasniegti kā šampanieši.

Dalies ar Draugiem:
  • Twitter
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Print

Related posts:

  1. Tirgotavā “Debesmanna” tiek rīkotas smalko vīnu dienas
  2. Baltijas labākie vīna viesmīļi viesosies Rīgā
  3. Bumbieri atbrīvo no stresa
  4. Galerijā Azur klās Ziemassvētku galdu

Publicēšanas datums: 16.aprīlis, 2010. pulksten 11:47

Kategorija: Jaunumi Kulinārijā, Raksti.



Padalies ar viedokli