Jau senos laikos avenes izmantoja kā ārstniecisku līdzekli, tās mazina drudzi, palīdz sirds vājuma un bezsamaņas ārstēšanā. Mūsdienās gan vairāk tiek novērtētas šīs ogas brīnišķīgās garšas un smaržas īpatnības, turklāt aveņu tēju iesaka dzert grūtniecēm.

Aveņu lapas iesaka izmantot dažādu zāļu tēju gatavošanai. Tās iesaka gan kakla skalošanai, gan pret caureju un saaukstēšanos. Mediķi iesaka aveņu lapu tēju dzert arī grūtniecēm, lai pasteidzinātu un stimulētu normālu dzemdību norisi. Tomēr, šajā gadījumā jābūt uzmanīgām – nav ieteicams šo tēju lietot pirmajos grūtniecības mēnešos, jo tā var priekšlaicīgi izsaukt dzemdības.

Vislabāk šīs ogas garšo svaigas, plūktas tikko no krūma. Ja avenes aug dārzā, vislabākais laiks to novākšanai ir agras rīta stundas, kad tikko nožuvusi rasa. Tad tās ir vissulīgākās. Ogas ieteicams novākt bez kauslapiņām un kātiņiem, jo tad tās nebūs vēlreiz jāpārlasa.

Avenēs ir daudz kālija, kalcija, magnēzija un fosfora. Šīm vielām ir liela nozīme zobu un kaulu stiprināšanā, kā arī nervu sistēmas stabilizēšanā. Svaigas avenes rosina apetīti un veicina zarnu darbību.

Avenes ir ieteicams ēst tūlīt pēc novākšanas. Ja avenes nav pārlieku smilšainas vai noputējušas, nav ieteicams tās mazgāt, jo ūdens noņem daļu brīnišķīgā aromāta. Tomēr, ja nav iespējams iztikt bez mazgāšanas, labāk ievietot tās caurdurī un tad iemērkt ūdenī.

Vidusjūras valstīs arī mūsdienās no avenēm gatavo gardu vīnu un degvīnu ar ārstniecisku iedarbību. Šie dzērieni lieliski palīdz darboties gremošanas sistēmai.

Avenes ir ļoti piemērotas dažādu saldo ēdienu pagatavošanai. Kā lielisku piedevu to var  izmantot gaļas un dārzeņu ēdienu pagatavošanā. Tās skaistā sarkanā krāsa un interesantā forma, ļauj ogu izmantot kā garnējumu vai dekoru visdažādākajos ēdienos.

Dalies ar Draugiem:
  • Twitter
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Print

Related posts:

  1. Augļu un ogu izvēle, parādoties saaukstēšanās simptomiem
  2. Rieksti jāuzglabā īpaši piesardzīgi!

Kategorija: Raksti, Veselīgs Uzturs.



Padalies ar viedokli