Avokado

Avokado kā auglis ir pazīstams jau daudzus gadu simtus, un jau toreiz tas ticis uzskatīts par delikatesi. Šobrīd pasaulē audzē vairāk nekā 200 šķirņu, taču pašas iecienītākās ir tikai 15. Eiropā visplašāk pazīstams ir tieši zaļais auglis, lai arī kulināri uzskata, ka pats labākais tomēr ir ar brūni violeto nokrāsu.

Lai arī augļa garša ir savdabīga, tas mūsdienās ir iecienīts un tiek izmantots ļoti plaši – ne tikai kulinārijā . Galvenokārt tāpēc, ka tas ir veselīgs, jo satur A, E, B2 vitamīnu, tajā ir daudz kalcija un tas satur daudz olbaltumvielas. Šis auglis lieliski noder arī kā skaistumkopšanas līdzeklis. Avokado masku, kas pagatavota no viena avokado mīkstuma, sakuļot to ar olas dzeltenumu, 2. tējk. olīveļļas un dažiem pilieniem citrona sulas, izmanto jūtīgas un nogurušas sejas ādas uzlabošanai.

Avokado

Pērkot avokado ir jābūt uzmanīgiem, jo bieži veikala plauktos ir atrodami cieti, vēl neēdami augļi. Ja piespiežot miziņu, tā nedaudz ieliecas un ir mīksta – auglis ir gatavs ēšanai. Ja nu tomēr gadās iegādāties to vēl cietu, zinātāji iesaka mājās to ietīt avīžpapīrā. Pilnīgi gatavus augļus var glabāt ledusskapī, bet ne ilgāk kā 2 dienas. Ja auglis būs ļoti gatavs, tad tā iekšpuse pie kauliņa ātri kļūs brūna. Ja temperatūra būs zemāka par 5 grādiem, auglis kļūs melns un nebūs vairs ēdams.

Avokado mīkstums neilgu laiku pēc tā nomizošanas kļūst brūns, tāpēc ēdienam to ieteicams pievienot pēdējā brīdī pirms pasniegšanas. Ja nu tomēr tas jātur uz galda ilgāku laiku, ieteicams uz mīkstuma uzspiest nedaudz citrona sulas un ietīt to caurspīdīgajā follijā.

Avokado

Avokado maizītes

Avokado

2 rupjamizes vai saldskābmaizes šķēles

citronpipari

Maizi apziež ar sviestu vai margarīnu. Uz maizes uzziež avokado mīkstumu un uzber citronpiparus. Ja vēlaties garšu padarīt intensīvāku, iesaku uzspiest nedaudz citrona sulas.

Avokado ar zivs pildījumu

2 avokado

150 g žāvētas zivs filejas

1,5 ēdk. zivs filejas

dilles

Avokado pārgriež uz pusēm un ar karoti izņem tā mīkstumu. Divas pusītes sasmalcina blenderī, bet atlikušās divas sīki sagriež. Zivis sīki sagriež, pievieno sinepes un to visu liek klāt avokado biezenim. Gatavo masu pilda avokado mizas pusītēs un pa virsu uzgriež dilles.

Dalies ar Draugiem:
  • Twitter
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Print

No related posts.

Kategorija: Augļi, Produktu Apraksti.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.



5 komentāri rakstam “Avokado”

  1. raibais saka:

    Nupat biju ciemos pie draudzenes un ēdu ļoti vienkāršus, bet trakoti garšigus salātus ar avokado. Tātad, tur bija lielos gabalos saplūkātas zaļo salātu lapas, ripiņās sagrieztas vārītas olas, avokado šķēlītes un garneles. Katrs pēc vēlēšanās savā šķīvī varēja pieliit klāt majonēzi, konkrētajā gadījumā tā bija Helmans majonēze. Superīgi!

  2. andzins saka:

    Jā, izklausās garšīgi, būs jāpamēģina :)

  3. zaiga saka:

    Esmu iecienījusi šādus salātus ar avokado:
    Sagriež palielos gabalos 1 avokado, 1 vidēju vai 2 nelielus tomātus, dažus svaigus šampinjonus un pārkaisa to visu ar garnelēm (jo vairāk, jo gardāk!) Pēc tam garnē ar Spilves brokastu (var arī citu) majonēzi, bet nesamaisa. Porcija ir prāva, varbūt pietiek pat 2 ēdājiem, izskatās apetītelīgi un garšo ļoti labi. Pēc vēlēšanās var lietot arī mazliet sāls, bet es to nedaru.

  4. Gincis saka:

    Vislabākās maizītes iznāk, ja uz graudu maizes uzliek mazliet Helmans majonēzi un tad avokado! mmm…. neko vairāk arī nevajag…

Padalies ar viedokli