Pēc svētkiem, kad esam ēduši daudz un dažādus gardumus, smagus un sātīgus ēdienus, bērzu un kļavu sula ir vislabākās “zāles” organisma attīrīšanai. Arī tad, ja katru dienu cenšamies dzīvot veselīgi, šis ir lielisks veids, kā veldzēt slāpes un sajust pavasari katrā ķermeņa šūniņā.

Sulu tecināšana  mums liek manīt – pavasaris tiešām ir atnācis! Pirmie pumpuri, asniņi un skanīgās putnu dziesmas ir neatņemama šī gadalaika sastāvdaļa. Aprīlis tiek uzskatīts par īsto sulu mēnesi. Tas ir laiks, kad daba mostas no miega, arī kokos dzīvības sula sāk tecēt straujāk. Sulu ieteicams tecināt ne ilgāk kā mēnesi – sākumā tā tecēs dzidrāka, vēlāk jau kļūs duļķaina.

Visveselīgākās bērzu un kļavu sulas ir 4 – 5 stundas no tecēšanas brīža, jo šajā laikā tās satur bioloģiski aktīvo ūdeni, kas vislabāk uzsūcas organismā. Sulu ieteicams dienā izdzert līdz pat 2 litriem. Atcerēsimies, ka šādu sulu varēsim dzert tikai dažas nedēļas gadā, tāpēc ir vērts izmantot visu, kas tiek dots! Jo vairāk dzersim, jo labāk! Svaigas sulas satur dažādus vitamīnus, kāliju, baro organismu ar organiskajām skābēm, attīra organismu no dažādiem sāļiem un sārņiem. Tām piemīt urīndzenoša funkcija, tiek veicināta svīšana, tās lieliski der  imūnsistēmas uzlabošanai, atvieglo reimatisma un radikulīta radītās sāpes, kā arī veicina brūču sadzīšanu.

Galvenā kļavu sulu atšķirība no bērzu sulām ir cukura daudzums – kļavu sulas satur vairāk cukura, tāpēc ir saldākas. Ja bērza sulu vēlaties saldāku, speciālisti iesaka sulas tecināt no kokiem, kas atrodas samērā augstās un sausās vietās. Sulas labāk tecēs arī tad, ja koks atradīsies saulainā nevis ēnainā vietā.

Sulu daudzveidīga izmantošana

Bērzu un kļavu sulas ir lieliski izmantojamas ēst gatavošanā un skaistumkopšanas procedūrās. Ja sulas ir ļoti daudz un nejaudājam tās izdzert, ir vairāki veidi, kā likt tās lietā:

Sasaldēšana

Šis ir lielisks veids, kā sulu uzglabāt svaigu. Vēlāk, sasaldētu kubiciņos vai kādās citas interesantās formās, pievienojiet to kokteiļiem vai saldajiem ēdieniem. Arī dažādās skaistumkopšanas procedūrās šādi sagatavota sula būs lielisks palīgs ādas spirgtuma atjaunošanai.

Tēju, kafiju, zupu u.c. pagatavošana

Lai arī, termiski apstrādājot, sulas zaudē daļu sava labuma, svarīgie mikroelementi tajās tomēr saglabājas, tāpēc no bērzu sulām gatavota tēja būs ne tikai garšīga, bet arī veselīga.

Sulu uzglabāšana

Svaigu sulu uzturēt svaigu ilgāk par vienu dienu būs pagrūti, tāpēc, ja neizlietojam to šajā laikā, vēlams sagatavot glabāšanai. Uz vienu litru sulas liekam 4 rozīnes, pāris nelielu upeņu zariņu, citrona miziņu un krustnagliņu, kas novērsīs sulas glumēšanu. Sulu ieteicams turēt vēsumā  un izdzert līdz Jāņiem.

Sulu izmantošana skaistumkopšanas procedūrās

Bērzu sula ir lielisks līdzeklis gan matu, gan ādas spirgtuma uzlabošanai. Tas ir labs līdzeklis, lai cīnītos ar blaugznām, turklāt, tajā esošās aktīvās vielas uzmundrina galvas ādu un veicina asinsriti. Savukārt, mazgājot seju bērzu sulās, tā nekļūs sausa un raupja, bet gan – maiga un samtaina.

Jau iepriekšminētie sasaldētie sulu kubiciņi būs lielisks līdzeklis, kā tikt galā aizpampušām acīm rīta agrumā – norīvējam seju ar ledus gabaliņiem un seja iegūs starojoša un veselīgu izskatu.

Raksta nobeigumā vēl jāpiemin fakts, ka sulu tecināšana kokam nekādu ļaunumu nenodara, tad nenokalst vai neiznīkst. Sulu ieteicams tecināt zaļā dabā, taču, ja tas nav iespējams, arī pilsētas vide neko kaitīgu tai nenodarīs.

Dalies ar Draugiem:
  • Twitter
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Print

Related posts:

  1. Vitamīniem bagāta burkānu sula
  2. Rudens ogas un augļi – veselībai
  3. Zaļumi veselībai un dzīvespriekam
  4. Veselīgi ēdieni labsajūtai un labam izskatam

Kategorija: Raksti, Veselīgs Uzturs.



Padalies ar viedokli