Kēkss

Tiem, kas jau iepraktizējušies saldo ēdienu – cepumu, kūku, kliņģeru un kēksu gatavošanā, šie vairs nebūs nekādi jaunumi, taču tiem, kas to darīs pirmo reizi, iesaku ieklausīties. Iespējams, šeit atradīsiet atbildes uz jautājumiem – kā gatavot, ar ko gatavot un kā uzglabāt svētku gardumus, lai tie izdotos lieliski un nezaudētu savu īpašo garšu.

Kad ko labāk cept

1. Piparkūkas vislabāk garšo kādu laiciņu pastāvējušas, kad garšvielas ir ievilkušās, tāpēc tās iesaku cept jau dažas nedēļas pirms Ziemassvētkiem.

2. Trausli cepumi vislabāk garšo svaigi, tāpēc tos iesaka cept neilgu laiku pirms svētkiem. Tas attiecas arī uz kūkām.

3. Dažādus Ziemassvētku pudiņus gatavo krietnu laiciņu pirms svētkiem, jo daudzus no tiem ir jāpiesūcina ar alkoholu, jātur pat mēnesi.

4. Ja mājās ir saldētava, tad cepumus var sasaldēt un izņemt dienu pirms svētkiem. Glazūru tiem jāpilda virsū pēc izņemšanas no saldētavas.

Kēkss

Kā gatavoties cepšanai

1. Mīklai jābūt atdzesētai, lai tā neliptu pie galda un mīklas ruļļa. Ja nu tomēr līp – iesaku nedaudz izkaisīt miltus, bet tikai nedaudz, lai mīkla nekļūtu sausa.

2. Izspiesto cepumu un piparkūku noņemšanai no galda vislabāk izmantot platu kūkas lāpstiņu vai sviesta nazi.

3. Cepšanai var izmantot gan sviestu gan margarīnu, taču jāuzmanās tajos gadījumos, kad paredzēts mīklu izveltnēt, jo šeit der tikai tas margarīns, kas ledusskapī sacietē. Pretējā gadījumā – mīkla lips pie galda un ruļļa.

4. Cepamformu ieteicams pārklāt ar taukvielām pat tad, ja tā ir klāta ar kādu no pretpiedeguma materiāliem.

5. Ja mājās ir cepampapīrs, cepšanai vislabāk izmantot to. Plāts būs vieglāk tīrāma un darbs veiksies ātrāk, jo nākamo porciju var kārtot uz nākamā papīra. Cepampapīrs ir izmantojams vairākas reizes.

6. Smilšu mīkla ir uzglabājama ledusskapī apmēram 2 nedēļas, saldējamā skapī – līdz pat 3 mēnešiem.

Kā uzglabāt

1. Cepumus, ja tos paredzēts uzglabāt ilgāku laiku, lai tie nezaudētu savu aromātu, obligāti jātur cepumu kārbā.

2. Dažādu šķirņu cepumus ieteicams uzglabāt atsevišķās kārbās, lai aromāts nesajauktos. Starp cepumu kārtām ieteicams klāt cepampapīra loksni, lai tie nesaliptu kopā.

3. Cepumus nevajadzētu turēt mitrā telpā, lai tie nekļūtu mīksti.

4. Piparkūkas ieteicams turēt starp ābolu gabaliņiem, lai tie kļūtu mīkstāki. Pēc laiciņa ābolu gabaliņus izņem no kārbas, un uzliek tai vāku.

Dalies ar Draugiem:
  • Twitter
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Print

Related posts:

  1. Makaronu īpašās garšas noslēpumi
  2. Kā svētkos izvairīties no paģirām

Kategorija: Padomi Gatavotājiem, Raksti.

Birkas: ,



1 komentārs rakstam “Cepumu un kūku gatavošanas noslēpumi”

  1. raibais saka:

    Vai tās ogas arī ir ēdamas?

Padalies ar viedokli