Katrai eļļai termiņš, cik ilgi tā ir svaiga, ir nedaudz atšķirīgs, tomēr tām visām ir līdzīgas uzglabāšanas prasības. Droši vien ne reizi vien esat baudījuši ēdienu, kurā jūtama vecas eļļas piegarša, nekas patīkams tas nav, tāpēc šoreiz par pašu galveno, lai eļļa vienmēr būtu svaiga un baudāma.

Lai eļļa maksimāli ilgi būtu derīga, pudelei vai traukam, kur tā glabājas, ir jābūt cieši aizvākotam. Eļļa jāglabā tumšā vietā un pēc iespējas tālāk no siltuma! Tieši šajā ziņā cilvēki ļoti bieži kļūdās, turot eļļu pa rokai pie plīts. Arī plauktos virs plīts to noteikti nevajadzētu glabāt. Tāpat – jo mazāk eļļai piekļūs gaiss, jo ilgāks būs tās mūžs.

Neatvērtu kukurūzas, zemesriekstu un citu augu eļļu var glabāt vismaz gadu. Pēc atvēršanas eļļa ir derīga četrus līdz sešus mēnešus.

Tomēr, piemēram, populārā  un veselīgā olīveļļa saglabāsies visilgāk, ja to turēsiet ledusskapī. Tumšā, vēsā skapī olīveļļa laba saglabāsies tikai sešus mēnešus, bet ledusskapī – gadu. Tomēr aukstumā tā var kļūt duļķaina un nedaudz sabiezēt, taču tas nav nekas slikts. Tādā gadījumā eļļa pirms lietošanas kādu brīdī jāpatur istabas temperatūrā, un tad tā atgūs savu ierasto konsistenci.

Savukārt valriekstu un sezama eļļas ir mazliet rūgtenas, tādēļ tās ledusskapī var uzglabāt tikai divus līdz četrus mēnešus.

Un pats galvenais noteikums – ja eļļa ilgāku laiku nav lietota, nekad neizmantojiet to gatavošanā, pirms neesat to paostījuši, pagaršojuši un pārliecinājušies par tās  kvalitāti!

www.ochef.com

Dalies ar Draugiem:
  • Twitter
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Print

Related posts:

  1. Rieksti jāuzglabā īpaši piesardzīgi!
  2. Eļļa uztura bagātināšanai
  3. Ķiploks

Kategorija: Raksti, Veselīgs Uzturs.



Padalies ar viedokli