Zivs pagatavošana

Zivi var pagatavot ļoti daudz dažādos veidos un variācijās. Šoreiz neieteikšu kādu noteiktu recepti, bet gan dažus knifiņus, kas lieti noder zivs gatavošanas procesā, apstrādē un uzglabāšanā. Šie padomi ir seni un pārbaudīti, un palīdz ēdienam piešķirt ĪSTO garšu.

1. Lai zivij būtu vieglāk notīrīt zvīņas, to ierīvē ar sāli. Tādejādi zivs neslīdēs ārā no rokām.

2. Zivs svaigumu var pārbaudīt, ievietojot to ūdenī. Ja zivs peld pa virsu, tad tā ir svaiga.

3. Saldētu zivi jāatkausē palēnām istabas temperatūrā vai aukstā sālsūdenī – 1 tējk. sāls uz 1 l ūdens.

4. Zivij dūņu garšu lieliski noņem kvēlojoša ogle, ja to ieliek ūdenī, kur zivs vārās.

5. Lai zivs būtu stingrāka un gardāka, pirms cepšanas to var marinēt. To dara tā – notīrītu zivi apslaka ar citrona sulu, pārkaisa ar zaļumiem un stundu ļauj tai ievilkties. Tad var likt uz pannas un cept.

6. Lai zivs būtu sulīgāka, vārīties to liek verdošā ūdenī. Mīnuss – buljons nebūs tk stiprs. Ja zivi liek vārīties aukstā ūdenī, buljons būs stiprāks, bet zivs nebūs tik mīksta. Tā teikt – jāizvēlas prioritāte. :)

7. Pikantumu zivij piešķir sīpoli un dabīgās garšvielas – pipari, lauru lapas, pētersīļi, selerijas un speciāli zivs ēdieniem paredzēti garšvielu maisījumi.

8. Zivs dalīšanai jāizmanto atsevišķs dēlītis, uz kura vairs nevienu citu ēdienu nevarēs gatavot – zivs smarža ir pārāk spēcīga. Nazi pēc zivs tīrīšanas noberž ar sāli – tad nepatīkamā zivs smaka pazudīs!

Ar zivs ēdieniem jāapietas uzmanīgi, jo tās īpatnējā smaka ātri pielīp pie traukiem un galda piederumiem. Atceros kādu gadījumu, ko stāstīja mans tētis, – viņš kādā restorānā pasūtīja saldo ēdienu ar zemenēm, bet patīkamās zemeņu garšas vietā nācās izjust pavāra neuzmanību, kurš ar vienu un to pašu nazi bija griezis gan zemenes, gan citam ēdienam paredzētus ķiplokus. Rezultātā iznāca tāds ķiploku saldais ēdiens! :)

Dalies ar Draugiem:
  • Twitter
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Print

Related posts:

  1. Ēšanas padomi tievajiem



Padalies ar viedokli