Ķirbis un cepetis

Jau iepriekš rakstīju, ka Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā 25. novembrī notiks cepešu balle un Katrīnas dienas svinēšana. Lai gūtu priekšstatu, kā tad latvieši svin šos svētkus, ko ēd un kā lustējas, devos pati paskatīties.

Lai viss būtu kā nākas, nogaršoju arī kroga sarūpēto cienastu – gaiļa zupu ar klimpām, zirņus ar speķi, asinsdesu ar brūkleņu zapti un lauku cepeti ar sautētiem kāpostiem. Tā kā ēdienkarte bija diezgan plaša, tad katrs varēja izvēlēties sev maltīti pēc gaumes un iespējām.

Gaiļa zupa ar klimpām

Zirņi ar speķi

Asinsdesa ar brūkleņu ievārījumu

Zemnieku cepetis ar sautētiem kāpostiem

Ķirbis un cepetis

Ēdienkarte

Katrīndienā savus svētku svinēja arī ķirbji. Tie bija gan apskatāmi, gan nogaršojami, gan arī nopērkami, turklāt ikviens varēja nopirkt pats priekš sava dārza ķirbju sēklas un veselībai – ķirbju eļļu.

Ķirbju izstāde

Ķirbju izstāde

Ķirbju izstāde

Ķirbju izstāde

Ķirbju izstāde

Priedes krogā jautru mūziku spēlēja un ļaudis izklaidēja muzikanti. Turklāt ikvienam, kas vēlējās noskaidrot savu nākotni, bija iespēja doties pie Nidas mājas zīlnieces vecās Kačas, kura ar viesiem arī labprāt uzdejoja. Krogā notika arī cepeša griešanas sacensības – kurš nu plānākas šķēlītes sagriezīs.

Muzikanti Priedes krogā

Gaļas griešanas sacensības

Lai viss notiktu pēc tradīcijām, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā bija sastopami arī ķekatnieki, kas gāja rotaļās un minēja mīklas. Aitām Katrīndienā ir īpaša nozīme – latvieši ticēja, ka aitas Katrīndienā pulcējas baznīcā, un, lai viņām nebūtu kauns kailām iet, pirms svētkiem tās nedrīkstēja cirpt.

Ķekatnieki

Kalējs

Dalies ar Draugiem:
  • Twitter
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Print

Related posts:

  1. Gardi pīrāgi un cūkas šņukurs Brīvdabas muzejā
  2. Uz oglēm cepti kartupeļi un īsteni latviskas padarīšanas Priedes krogā
  3. Priedes krogā – Cepešu diena
  4. Brīvdabas muzeja Priedes krogā – kartupeļu balle
  5. Brīvdabas muzejā olas krāsos ar dabas krāsvielām

Publicēšanas datums: 27.novembris, 2007. pulksten 09:00

Kategorija: Jaunumi Kulinārijā, Raksti.

Birkas:



Padalies ar viedokli