Ievārījumu receptes

Ievārījumi parasti tiek gatavoti rudenī, kad ir novāktas ogas un augļi. Tā kā gaume mums katram ir cita, tad arī ievārījumus var gatavot daudz un dažādos veidos. Vecmāmiņu klasiskajā receptē ir paredzēts augļus un ogas sajaukt ar cukuru un novārīt. Varam gatavot arī vienkāršāk – ogas samaisām ar cukuru bez vārīšanas un liekam ledusskapī. Tiem, kuri vēlas ievārījuma garšu padarīt interesantāku, iesaku pievienot nelielu ruma vai liķiera devu.

Kas jāatceras gatavošanas procesā

1. Ievārījuma burciņas pirms pildīšanas rūpīgi jāizmazgā verdošā ūdenī un 10 min. jānovāra 100 grādu temperatūrā.

2. Ievārījumus ar nelielu cukura daudzumu jāpilda mazākās burciņās, jo tie ātri bojājas.

3. Ievārījuma gatavošanas procesā drīkst izmantot tikai veselas un nebojātas ogas un augļus. Pirms vārīšanas tie ir rūpīgi jānomazgā.

4. Rūpīgi jāievēro receptē noteiktais cukura un ogu vai augļu daudzums – tikai tad ievārījums izdosies lielisks! Parasti cukura daudzumu nosaka 1:1 ar augļu vai ogu daudzumu. Taču ar šīm attiecībām var variēt.

5. Ievārījumiem, kas gatavoti no augļiem un ogām ir jānosmeļ putas, jo tās saīsina ievārījuma uzglabāšanas ilgumu.

6. Ievārījums burciņās jāpilda vēl pavisam karsts.

Ievārījumu receptes

7. Burciņas ievārījuma pildīšanas procesā jānovieto uz mitra dvielīša, lai tās nesasprāgtu. Jāpilda līdz pašām malām. Tad tās nekavējoties ir jāaizvāko un uz 5 min. jāapgriež otrādi, lai veidotos vakuums.

8. Ja ievārījums ir izdevies par saldu, tam var pievienot nedaudz citrona sulas.

9. Ievārījums jāglabā tumšā un vēsā vietā un uz tām jāuzlīmē zīmīte ar uzrakstu par tās saturu.

Plūmju ievārījums

1,2 kg plūmju

1 kg želejas cukura

6 kanēļa standziņas

Nomazgātas plūmes pārgriež uz pusēm, izņem kauliņu un ber katlā. Plūmēm pievieno cukuru un ļauj 4 h ievilkties. Kad cukurs ievilcies, piešķiļam uguni, pievienojam krustnagliņas un maisot vāram 5 min. (Vārīšanas brīdis sākas tad, kad masas virspusē sāk mesties burbuļi). Vēl karstu pildām burkās un uz 5 min. apgriežam otrādi. Ievārījums gatavs!

Ābolu ievārījums

3 kg ābolu (ar serdi)

200 g ūdens

1,5 kg cukura

Ābolus notīra, nomazgā, izņem serdes un sagriež gabaliņos. Liek katlā, pievieno ūdeni un maisot vāra 10 min. Ja ir vēlme, var pievienot kanēli vai krustnagliņas. Gatavs! Pilda burkās tāpat kā plūmju ievārījumu.

Ievārījumu receptes

Ķiršu ievārījums

1,2 kg ķiršu

1 vaniļas pāksts

500 g želejas cukura

Ķiršus nomazgā, izņem kauliņus un pusi no to daudzuma sasmalcina līdz izveidojas biezenis. Biezenim piejauc atlikušos veselos ķiršus, vaniļas pāksts mīkstumu un cukuru. Visu samaisa un vāra 5 min. Ja ir vēlēšanās, var piejaukt nedaudz ruma. Gatavo ievārījumu pilda burkās.

Ievārījumu receptes

Aprikožu ievārījums ar rumu

Šo ievārījumu var pasniegt ne tikai ikdienā, bet lieliski tas iederēsies arī svētku mielastos.

1 kg aprikožu (bez kauliņiem)

1 kg želēšanai paredzētā cukura

4 pilieni ruma esences

Aprikozes notīra, sagriež gabaliņos, samaisa ar cukuru un ļauj ievilkties 4 h. Pēc tam masu liek katlā un vāra 5 min. Nosmeļ putas un pievieno ruma esenci. Ievārījumu vēl karstu pilda burciņās un tās aizvāko! Labu apetīti!

Dalies ar Draugiem:
  • Twitter
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Print

Related posts:

  1. Ko iesākt ar ķirbi?
  2. Gardais Lieldienu buberts



1 komentārs rakstam “Gardu ievārījumu receptes”

Padalies ar viedokli