Gurķumētra

Gurķumētras kā garšauga labās īpašības tiek izmantotas salīdzinoši nesen, agrāk šim augam vairāk tika novērtētas tā dvēseles dziedēšanas īpašības. Kā jau nosaukums saka priekšā – gurķumētra garšo pēc gurķiem. Ja to paberzīsiet rokās, tad tā aromāts nedaudz sāks atgādināt sīpola vai pat zivs smaržu, taču pēc pievienošanas ēdienam, šīs nianses izzūd.

Gurķumētra ir vasarīgs garšaugs – vislabāk tā garšos svaiga, jo kaltēta zaudēs savu aromātu. Lapiņas pēc noplūkšanas ātri savīst, tāpēc ieteicams šo garšaugu izmantot uzreiz pēc noplūkšanas. Tā kā gurķumētras lapiņas, tām izaugot lielākām, pārklājas ar asām adatiņām, tad kulināri iesaka izmantot tikko izdīgušas lapas, turklāt tām ir arī intensīvāks aromāts un garša. Ja nu tomēr krājumos ir palielas lapas ar asumiem, tad ieteicams tās smalki sagriezt.

Gurķumētra

Gurķumētra ir lieliska piedeva salātiem, dārzeņiem, zupām, zivju ēdieniem, putnu gaļas pildījumiem, olu ēdieniem, kā arī maltās gaļas mērcei. Gurķumētra lieliski garšos, ja to pievienos jogurtam, krējumam, biezpienam vai svaigajam sieram. Gurķumētru mēdz pievienot arī konservētiem gurķiem. Svaigus šī garšauga ziedus izmanto saldo ēdienu rotāšanai. Lieliska piedeva tā būs arī dažādiem atspirdzinošiem dzērieniem – bolei, limonādei u.c.

Gurķumētru ēdienam pievieno īsu brīdi pirms gatavošanas beigām.

Gurķumētra

Gurķumētras ārstnieciskās īpašības

Gurķumētrai arābu apzīmējums ir ”visu sviedru tēvs”, kas liecina par garšauga ārstnieciskajām īpašībām – svīšanas un drudža remdēšanu. Tiek uzskatīts, ka gurķumētra rosina dzīvesprieku, drosmi, aizdzen skumjas, melanholiju, depresiju, ārstē salauztu sirdi, modina enerģiju, kā arī uzlabo miega kvalitāti. Ar gurķumētru var ārstēt sirdsklauves, iekaisumus un pat elpošanas ceļu vainas.

Šo garšaugu izaudzēt ir pavisam vienkārši – iesēj sēkliņas dārzā dobē vai telpā puķupodā. Jāatceras, ka gurķumētrai patīk silta un saulaina vieta.

Dalies ar Draugiem:
  • Twitter
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Print

Related posts:

  1. Ķiploks
  2. Timiāns



Padalies ar viedokli