Ingvera sakne

Dīvainais garšaugs ingvers pasaulē ir pazīstams jau diezgan sen. Par tā dzimteni uzskata Centrālo un Dienvidāziju, taču šobrīd to audzē visur, kur valda tropu klimats. Augs zied ar skaistiem ziediem, taču par pašu vērtīgāko tiek uzskatīta šī auga sakne. To lieto uzturā, enerģijas uzturēšanai un veselības uzlabošanai.

Ingvers uzturā

Ingveru kulinārijā lieto gan pamatēdienos, gan saldajos ēdienos. Šis garšaugs tiek lietots gan svaigs, gan marinēts, gan kaltēts, gan arī sasmalcināts pulverī. Jāatceras, ka svaigam ingveram nebūs tik izteikta garša kā kaltētam. Kaltētam ingveram vārīšanās laikā garša kļūs intensīvāka, savukārt svaigam – gandrīz nemanāma.

Ingvers lieliski noder cūkgaļas, liellopu gaļas un vistas gaļas marinādēm, zupu, salātu mērču, sēņu ēdienu, sautējumu, rīsu ēdienu, saldo ēdienu un dažādu alkoholisko un bezalkoholisko dzērienu pagatavošanā.

Etiķī marinēts ingvers lieliski garšo ar suši, turklāt tas veicina gremošanu. Savukārt cukurā marinēta ingvera sakne lieliski iederēsies dažādu saldo ēdienu – kūku, cepumu un krēmu pagatavošanā.

Ingvera uzglabāšana

Kaltētu ingveru var uzglabāt apmēram gadu – savu aromātu tas nezaudēs, savukārt svaigu to labāk uzglabāt ledusskapī, kur tas var stāvēt pat 4 nedēļas. Svaigu ingvera sakni var uzglabāt arī alkoholā – to nomizo un ieliek gaišajā rumā, patur pāris nedēļas ledusskapī un var lietot. Svaigu ingveru var arī iemarinēt – sakni nomizo, sagriež šķēlītēs, ieliek traukā un pārber ar šeriju, rīsu vīnu vai medu. Marinādei var arī pievienot nedaudz cukuru.

Ingvers – garšaugs veselībai

Ingvers ir unikāls ar to, ka tas ne tikai palīdz gandrīz pret visām kaitēm – nelabumu, reiboņiem, kaulu sāpēm, drudzi, gremošanas traucējumiem, sasitumiem, depresiju, klepu, saaukstēšanos u.c., bet arī ir lielisks līdzeklis organisma attīrīšanai un mūža ilguma pagarināšanai. Jāatceras, ka pirms gulētiešanas gan nebūtu ieteicams uzturā lietot šo garšaugu, jo tas rada možumu un vairo enerģiju.

Pret saaukstēšanos lieliski noder ingvera piens – glāzi piena uzvāra kopā ar tējkaroti rīvēta ingvera, pievieno medu un dzer karstu. Šāds dzēriens lieliski attīrīs elpceļus un palīdzēs izveseļoties.

Dalies ar Draugiem:
  • Twitter
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Print

Related posts:

  1. Krustnagliņas
  2. Ķiploks
  3. Mango



3 komentāri rakstam “Ingvers”

  1. raibais saka:

    Manuprāt ingvera tēja viens no vislabākajiem izgudrojumiem tējas vēsturē, un to pagatvot arī ir vieglāk par vieglu – sagriež sakni šķēlītēs, aplej ar verdošu ūdeni un ļauj, lai ievelkas. Pirms pāris dienām vēl izlasīju, ka tagad ziemā ingvera tējai var piemest arī kanēļa standziņu.

  2. jenita saka:

    Jā smalki sagriezta ingvera sakne kopā ar citrona šķēlītēm, kas apliets ar glāzi vāroša ūdens un klāt lietojot medu ir fantastiski efektīvs līdzeklis, ja moka klepus un kakla sāpes.

  3. Vija saka:

    Ņem Ingvera sakni 250 – 300 gramus (noskrāpē,vai nomizo,nomazgā),sagriež gabaliņos, 4 vidējus citronus kārtīgi nomazgā,sagriež 4 daļās ar visu mizu un tad visu samalt gaļas mašīnā un pielikt aptuveni 150-200 gramus medus un visu samaisīt. Šo maisījumu var glabāt ledusskapī. Lietojiet katru dienu no rītiem tukšā dūšā vienu tējkaroti ar kaudzi, vai arī uz vienu glāzi šo maisījumu pielikt 1 tējkaroti ar kaudzi un uzliet vārošu ūdeni un paturēt maisot 10 minūtes un dzeriet garšīgu tēju .
    Uz veselību !

Padalies ar viedokli