Izops - garšviela

Izopam, kā jau lielākajai daļai garšaugu, piemīt gan dziednieciskās, gan kulināriskās īpašības. Grieķi to kopā ar medu izmantoja kā pretklepus līdzekli, tā tvaikus pret mandeļu iekaisumu, kā kompreses acu gaišumam, savukārt mūki no tā brūvēja liķierus. Mūsdienās tomēr mēs to vairāk izmantojam ēdiena garšas dažādošanai un izcelšanai.

Izops garšas ziņā ir īpatnējs – nedaudz atgādina piparmētru, nedaudz salviju un nedaudz pat rozmarīnu. Izops vislabāk garšos svaigs, kaltēts tas zaudēs daļu savu labo īpašību. Šos garšaugu novāc ziedēšanas laikā vai neilgi pirms tam.

Kā jau lielāko daļu garšaugu – to var arī saldēt. Mazās lapiņas ietin folijā un liek saldēties. Ja nu tomēr gribat to kaltēt, tad sasieniet mazas buntītes un pakariet sausā telpā.

Izops - garšviela

Izops lieliski noderēs rīsu, pupiņu, jēra un cūkgaļas ēdieniem, zivs ēdieniem, dažādiem salātiem un arī saldajiem ēdieniem ar augļiem vai ogām.

Izops veselībai

1. No izopa var vārīt tēju, kas noderēs pret iekaisumiem.

2. Izops stiprina sirdi – ēdamkaroti izopu aplej ar verdošu ūdeni un dzer pirms katras ēdienreizes – 3 reizes dienā.

3. Izops labi noder kā pretstresa un pretsaspringuma līdzeklis – izopa zariņu pakarina telpā.

4. Izops veicina gremošanu, ja to kopā ar alu pavāra un nokāstu izdzer.

Dalies ar Draugiem:
  • Twitter
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Print

Related posts:

  1. Čilī pipars
  2. Gurķumētra
  3. Ķiploks
  4. Timiāns
  5. Ingvers



2 komentāri rakstam “Izops”

  1. msmarii saka:

    Šis nu reiz ir viens no tiem garšaugiem, ko nekad neesmu garšojusi un lietojusi. Un šķiet,ka tas nav arī bieži atrodams veikalu garšvielu stendos.

  2. Vija saka:

    Izops ir ļoti skaists augs, kurš patīk arī bitēm un kamenēm. Iesaku katram iestādīt dārzā, un tad jau tiks atrasts labākais oielietojuma veids,

Padalies ar viedokli