Gandrīz ikviens olu ēdājs ir saskāries ar problēmu, kad vārītas olas, ja tās ir svaigas, ir samērā grūti nolobīt. Nereti olu čaumala nāk nost maziem gabaliņiem un tai līdzi ķeras arī baltums.Zinātnieki ir izpētījuši, ka tas, cik viegli lobīsies olu čaumala, ir atkarīgs no tā, kāds ir skābuma un sārma daudzums olā. Pastāvējušas olas ir zaudējušas oglekļa dioksīdu, tādēļ arī čaumala nāk nost vieglāk.

Ja vēlaties, lai olu lobīšana nesagādātu problēmas, ļaujiet olām pastāvēt 7-10 dienas!

Tomēr, ja gaidīt nevēlaties, ir vairākas metodes, kā lobīšanu padarīt vieglāku.

Un tātad – pirms lobīšanas atdzesējiet olu.

Čaumalu vajadzētu ņemt nost rotējot ap olu, līdzīgi kā mizojot ābolu.

Lobīšana jāsāk no olas resnā gala, jo tajā ir izveidojusies „gaisa bedrīte”.

Visā procesā vēlams olu turēt zem vēsa, tekoša ūdens.

Galvenais, lai pareizi „satvertu”  čaumalu, ir jau pašā sākumā to saķert kopā ar olas plēvīti, kas atrodas zem čaumalas.

Tieši vēss ūdens palīdzēs „slīdamību” starp olas plēvīti un baltumu padarīt lielāku, tādēļ būs vieglāk atdalīt.

Vēl viens veids, kā  mēģināt atdalīt svaigas olas čaumalu ir šāds:

Olu pēc vārīšanas tūdaļ ielieciet aukstā ūdenī, lai tā atdziest.

Tad atkal lieciet karstā ūdenī un nekavējoties sāciet lobīt!

Speciālisti skaidro, ka šādi – strauji atdzesējot olu, bet pēc tam atkal sasildot -  čaumala temperatūras izmaiņu rezultātā nedaudz izplešas, un lobīšana ir vieglāka.

Vēl jāpiebilst, ka jebkurā  gadījumā tikko vārītu olu būs vieglāk nolobīt, nekā to, kas jau pastāvējusi ledusskapī.

www.ochef.com

Dalies ar Draugiem:
  • Twitter
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Print

Related posts:

  1. Kā pasargāt olas čaumalu no plaisāšanas vārīšanas laikā
  2. Tirgū parādījušās viltotas vistu olas
  3. Pildītas olas – sātīga uzkoda
  4. Ko iesākt ar olu dzeltenumu?
  5. Brīvdabas muzejā olas krāsos ar dabas krāsvielām



Padalies ar viedokli