Kanēlis

Pie mums visspēcīgāk kanēļa smaržu var just Ziemassvētkos, kad tas tiek izmantots gan saldo ēdienu gatavošanai, gan dzērieniem gan arī pakots dāvanās. Īstenībā šī garšviela nav paredzēta tikai svētkiem un tikai saldajiem ēdieniem, izrādās, to itin labi var izmantot arī gaļas ēdienu un pikantu sautējumu pagatavošanai.

Viskvalitatīvākais kanēlis nāk no Šrilankas. Kanēlim izmanto kanēļkoka iekšējo miziņu. Izplatītākās ir Ceilona un Ķīnas kanēļa šķirnes. Ceilona kanēļa standziņas izskata ziņā ir mazākas, gaišākas un sarullētas no abām pusēm, savukārt Ķīnas kanēļa standziņas ir lielākas, tumšākas ar stiprāku smaržu un rullētas no vienas puses. Latvijā parasti veikalos ir nopērkamas kanēļa standziņas un malts kanēlis, kas parasti ir Ķīnas kanēlis. Jāatceras, ka malts kanēlis ātrāk zaudē savu aromātu, tāpēc ilgai turēšanai tas nav piemērots.

Kanēlis

Lai arī mēs kanēli lielākoties izmantojam cepumu, kūku, ķīseļu un citu saldo ēdienu pagatavošanai, jāsaka, ka Āzijas valstīs tas ir iecienīts pie vistas ēdieniem, dažādiem sautējumiem, jēra gaļas ēdieniem, zivs pagatavošanā un augļu pildījumiem. Kanēļa standziņas lieliski der karstvīna garšas uzlabošanai, tāpat arī tējas un groka pagatavošanai.

Karstvīnam izrādās ir arī ārstniecisks – tas palīdz pret vēdergraizēm un uzlabo ādas tvirtumu.

Dalies ar Draugiem:
  • Twitter
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Print

Related posts:

  1. Bumbieri atbrīvo no stresa
  2. Bumbieris
  3. Sojas mērce
  4. Ingvers
  5. Svētku punšs



Padalies ar viedokli