Ķiploki

Ķiploks kā garšaugs cilvēcei ir pazīstams jau vairāk kā 7000 gadu. Tā vērtība ir dažādi interpretēta jau sen – tas ticis uzskatīts par lielisku līdzekli pret vampīriem, par labu ārstniecības līdzekli un tikai tad – garšaugu kulinārijā. Mūsdienās, kad daļa sabiedrības izjūt zināmu skepsi pret vampīriem un ļaunām parādībām, lielākoties tas tomēr tiek saistīts ar ēst gatavošanu.

Ķiploka izmantošana kulinārijā

1. Ķiploku kulinārijā izmanto ne tikai smalki sagrieztu, izkaltētu pulverītī, bet arī svaigas ķiploka lapas, kas ir lieliska piedeva salātiem. Ķiploku uzturā vislabāk ir lietot svaigu, jo apstrādāts, tas zaudē daļu savu labo īpašību.

2. Lai ķiploka labās īpašības pēc iespējas saglabātu, labāk to sasmalcināt uz dēlīša, nevis spiest caur ķiplokspiedi. Ja intensīva ķiploku garša nešķiet pievilcīga, bet ēdiena garšai nedaudz tā ir vajadzīga, iesaku trauku, kurā gatavosiet, nedaudz ieziest ar svaigu ķiploku, bet ēdienam to nepievienot.

3. Lai pēc ēšanas noņemtu specifisko ķiploku smaku, zinātāji iesaka vairākus variantus – pēc tā ēšanas iesaka pakošļāt svaigas pētersīļu lapas, svaigas kardamona sēkliņas, pāris kafijas pupiņu, apēst šokolādes gabaliņu, izdzert glāzi piena vai veldzēties ar pāris glāzēm sarkanvīna. Savukārt rokas pēc ķiploku griešanas iesaka ierīvēt ar sāli vai citrona sulu.

Ķiploki

Ķiploku uzglabāšana

Ķiploks, protams, visvērtīgākais ir svaigs, taču tāds tas nepaliek ilgu laiku. Viens no šī garšauga saglabāšanas veidiem ir tā glabāšana eļļā, taču jāatceras, ka šādā veidā tie glabāsies tikai pāris mēnešus. Ķiplokus var marinēt, taču šī procesa rezultātā tas būs zaudējis visas savas vērtīgās īpašības. Ķiplokiem nepatīk vēsums, tāpēc to neiesaka glabāt ledusskapī. Ja nu tomēr ir gadījies nomizot vairāk nekā vienā reizē vajadzīgs, tad ķiploka daiviņu var ielikt maisiņā un noglabāt ledusskapī, bet arī tad – ne vairāk kā 3 dienas.

No ķiplokiem var pagatavot arī lielisku eļļu – uz 1/2 l eļļas ņem vismaz 5 svaigas ķiploku daiviņas. Tās nomizo, liek eļļas pudelē un pievieno nedaudz bazilika. Ļauj ievilkties vismaz divas dienas. Garša būs vēl intensīvāka, ja ķiploku daiviņas pirms likšanas eļļā nedaudz saspaidīsiet. Vairāk par eļļām – rakstā – Eļļa uztura bagātināšanai.

Ķiploks un veselība

Ķiplokam ir ārkārtīgi daudz labu īpašību – tas pazemina asinsspiedienu, ir lielisks līdzeklis per vēdera uzpūšanos un cērmēm. Tas pazemina holesterīna līmeni asinīs, pazemina asinsspiedienu, tas pasargā no trombiem, samazina infarkta risku, nodrošina organismam aizsardzību pret dažādām indēm un audzējiem, mazina iekaisumu procesus, tas ir lielisks līdzeklis pret vīrusiem un dažādām slimībām, kā arī labs līdzeklis cukura slimniekiem. Ķiploka sulu dziednieki iesaka kā lielisku līdzekli pret dažādām ādas slimībām. Tāpat dziednieki pret ausu sāpēm iesaka ķiploku ietīt melnā vilnas dzijā kopā ar pipariem un likt ausī. Der zināt arī to, ka ne visiem būtu ieteicams aizrauties ar ķiploku lietošanu uzturā, jo tas var nelabvēlīgi iedarboties uz tiem, kam ir problēmas ar aknām un nierēm.

Interesanti fakti par ķiploku

1. Ķiploks ir ne tikai veselīgs, bet tas arī lieliski der kā svara samazināšanas līdzeklis.

2. Ķiploks tautas medicīnā ticis uzskatīts par lielisku līdzekli pret pinnēm.

3. Ķiploku smarža ļoti nepatīk odiem.

4. Agrāk ķiploku virtenes kāra kaklā bērniem, lai aizbaidītu vampīrus un ļaunos garus.

Dalies ar Draugiem:
  • Twitter
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Print

Related posts:

  1. Izops



3 komentāri rakstam “Ķiploks”

  1. sensenmans saka:

    foršs un kvalitatīvs apraksts. paldies.

  2. msmarii saka:

    Īsti nesaprotu to par “labāk sasmalcināt”. Saka taču, ka dārzeņiem un augļiem labāk ar nazi pēc iespējas mazāk pieskarties, īpaši to attiecina uz salātu lapām. Man tieši caur spiedi šķiet labāk spiest – sanāk intensīvāka garša (vismaz man tā šķiet).

  3. andzins saka:

    Par salātu lapām tā ir – labāk ir saplūkt gabaliņos nekā sasmalcināt ar nazi, jo tad salāti ilgāk būs svaigi un friši. Vispār jau pavāri iesaka pēc iespējas vairāk virtuvē darboties ar rokām nevis nazi, bet par ķiplokiem ir tā – spiežot caur ķiplokspiedi, garša būs intensīvāka, bet zinātāji saka, ka tad spiedē paliek ķiploka labās vielas… Pati neesmu ķīmiķe, tāpēc precīzi nepateikšu, bet tā esmu dzirdējusi.

Padalies ar viedokli