Ķirbis

Ķirbis ir atrodams gandrīz ikviena dārzā, un, iespējams, tieši tādēļ tā labās īpašības netiek pienācīgi novērtētas. Ķirbis ir ne tikai garšīgs, bet arī veselīgs. Tas satur 90% ūdens, kas lieti noder ķermeņa attīrīšanai, dažādām diētām un sirds slimnieku ārstēšanai. Medicīnā saberztas ķirbja sēklas, kas samaisītas ar dedzināto cukuru, lieto pret aizcietējumiem un klepu.

Ķirbi par ļoti svarīgu ēdienkartes sastāvdaļu Peru iedzīvotāji uzskatīja jau 5000 g.pm.ē. Tas ir bijis apvīts ar dažādiem nostāstiem un mītiem, taču arī tajā laikā to izmantoja uzturā.

Ķirbji

Kulinārijā izmanto gan paša ķirbja mīkstumu, gan tā sēklas, izžāvē un ēd tāpat vai lieto ēdienu pagatavošanai. Par vērtīgu tiek uzskatīta arī ķirbju sēklu eļļa, ko izmanto salātu mērču un marināžu pagatavošanai. Ķirbja miza ir cieta, tāpēc tā nomizošanai iesaku izmantot asu nazi. Visvieglāk to var apstrādāt, vispirms sadalot ķirbi šķēlēs un tad izņemot sēklas. No ķirbjiem var pagatavot gan biezeni, gan ievārījumu gan arī zupu. Ja vēlaties pagatavot pildītu ķirbi, tad vesela dārzeņa augšdaļu nogriež, izņem sēklas un pilda tajā gaļu vai dārzeņus. Ilgākai uzglabāšanai, ķirbi iesaka marinēt.

Ķirbji

Ķirbju biezenis

300 g ķirbju

1 sīpols

2 dl vīna etiķa

25 g cukura

1 tējk. sinepju graudiņu

Katlā ielej etiķi, ieber cukuru, sinepju graudiņus un sīki sagrieztu sīpolu. Silda līdz cukurs izkusis. Tad pievieno gabaliņos sagrieztu ķirbi un uz lēnas uguns vāra dažas minūtes. Jāskatās, lai ķirbji neizjuktu. Karsto biezeni pilda burkās un aizvāko.

Ķirbji

Marinēti ķirbji

1 kg ķirbju

250 g cukura

1 ēdk. sāls

1/4 l baltvīna etiķa

3 ķiploku daiviņas

1 rīvēta citrona miziņa

4 zariņi piparmētras

Ķirbjus sagriež 3 cm lielos gabaliņos, samaisa ar cukuru, sāli, baltvīna etiķi, ķiploku daiviņām un 1 l ūdens. Traukam uzliek vāku un ļauj ievilkties diennakti. Nākamajā dienā visu to uzvāra, un pasautē 10 min. līdz ķirbji ir kļuvuši caurspīdīgi. Tad ķirbjus liek burciņās, pievieno piparmētras zariņu un aizvāko – marinēts ķirbis gatavs.
Ķirbji

Dekoratīvie ķirbji

Tā kā ķirbji ir koši dārzeņi, tad tos izmanto gan dažādu Helovīna masku pagatavošanai, gan telpu dekorēšanai. Ir sastopami arī dažādi dekoratīvie ķirbji, bet jāatceras, ka tos gan ēst nevar.

Dalies ar Draugiem:
  • Twitter
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Print

Related posts:

  1. Gardi cepeši un ķirbju parāde Katrīndienā



6 komentāri rakstam “Ko iesākt ar ķirbi?”

  1. pods saka:

    Ļoti interesanta un veselīga ir sula proporcijās: 1/2 ĶIRBJU, 1/2 BURKĀNU sula. Spiežot sulu, uz 1litru sulas izspiež apmēram 2-3cm ingvera gabaliņu un pievieno. Tonizējošs dzēriens- pamēģiniet!

  2. msmarii saka:

    Man ir trīs iecienīti ķirbja pagatavošanas varianti: 1) marinēti ķirbji (tradicionāli uz Z-svētkiem), 2) ķirbju piena zupa un 3) ķirbju pankūkas.

  3. raibais saka:

    Ja kādam ir aizspriedumi pret ķirbju zupu (bērnības trauma vai kas tamlīdzīgs),tad tos var absolūti apgāzt ar divām lietām: pirmkārt, ingveru un, otrkārt, čilī piparu, ko pieliek zupai un garšo pavisam citādi.

  4. marta saka:

    ķirbis nav dārzenis- ķirbis ir oga

  5. Caca saka:

    “dekoratīvie ķirbji, bet jāatceras, ka tos gan ēst nevar.” – kāpēc gan lai viņus vispār stādītu? Visur rakstīts ka var ēst tieši tāpat kā parastos ķirbjus!!

  6. Kristīne saka:

    ķirbi savāra, tajā laikā apcep gaļu (es parasti lietoju liellopu malto gaļu) ar sīpoliem un ķiplokiem.
    kad ķirbis mīksts, sablendē, lai veidojas biezenis. pievieno apcepto gaļu un saldo krējumu vai kausēto sieru. garšos pat tiem, kas neēd ķirbjus! :)

Padalies ar viedokli