Krustnagliņas

Par krustnagliņu dzimteni tiek uzskatītas Indonēzijas salas, kurš šis garšaugs ticis turēts par svētu. Smaržīgajām nagliņām ir gana sena vēsture – ap 600. gadu nevienam neienāca prātā tās likt pie ēdiena, jo krustnagliņas tika uzskatītas par vienu no spēcīgākajām narkotikām. Savukārt citos laikos tās izmantoja kā medicīnisku līdzekli gandrīz pret visām kaitēm.

Galvenais nosacījums – krustnagliņām jābūt svaigām. Lai noskaidrotu, vai nagliņas ir svaigas, iesaku mēģināt tās pārlauzt. Ja atskanēs knikšķis un pārlūzīs – nagliņa ir izžuvusi, ja kātiņš viegli saliecas, tas nozīmē, ka viss kārtībā – vērtīgā eļļa ir saglabājusies. Un, lai nemaldina smarža, arī izžuvusi krustnagliņa smaržo. Otrs variants – iemetiet krustnagliņu ūdenī, ja tā nogrims vai mazliet pacelsies uz augšu , bet peldēs vertikāli – viss kārtībā, ja nostāsies horizontāli – diemžēl nekāda labuma no tādas nebūs. Neiesaku arī pirkt pulverī saberztās, jo tur jau nu noteikti nebūs vairs nekā no vērtīgajām vielām. Mājās krustnagliņas ieteicams turēt ne vairāk kā 2 gadus – pēc tam tās pilnīgi noteikti kļūs vecas.

Krustnagliņas un mandarīns

Jāatceras, ka krustnagliņu garša ir diezgan intensīva, tāpēc jāuzmanās no to daudzuma ēdienā. Lai arī pastāv uzskats, ka šīs garšvielas lielākoties izmanto svētkos pie karstvīna un piparkūkām, tās ļoti labi iederas arī gaļas un zivs ēdienos, salātos, mērcēs, dārzeņu ēdienos, marinējumos un, protams, saldajos ēdienos. Sevišķi labi krustnagliņas garšo ķirbju, ābolu ēdienos un dažādas marinādēs, turklāt kopā ar kanēli un ingveru, tās lieliski papildinās cepumu garšu. Jāatceras, ka pārāk ilgi krustnagliņas turot karstā ūdenī, patīkamais aromāts izgaros un šķidrums iegūs rūgtu garšu, tāpēc iesaku tās pievienot pēdējā brīdī.

Krustnagliņas, mandarīns un citrons

Lai radītu svētku noskaņu, iesaku apelsīnos un mandarīnos sadurt krustnagliņas un novietot telpā – patīkamā smarža būs nenovērtējama.

To antiseptisko un konservējošo īpašību dēļ, krustnagliņas mūsdienās tiek izmantotas kā lielisks līdzeklis gremošanas traucējumu un nelabas dūšas novēršanai, savukārt krustnagliņu eļļu pievieno zobu pastām, mutes skalošanas līdzekļiem un gaisa atsvaidzinātājiem.

Dalies ar Draugiem:
  • Twitter
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Print

No related posts.



1 komentārs rakstam “Krustnagliņas”

  1. sabiine saka:

    Man šis teksts ļoti noderēja skolai!
    Paldies. :) )

Padalies ar viedokli