Arī Lieldienās, visām atrakcijām un tradīcijām pa vidu, neatņemama sastāvdaļa ir ēšana. Ko tad īsti likt galdā? Izrādās  – svētku mielasts neaprobežojas tikai ar olu ēšanu. Šoreiz ieteikšu dažas receptes, ko pašpikot svētku svinētājiem.

Lai arī pēc latviešu tradīcijām Lieldienās galds nav tik bagātīgi klāts kā Ziemassvētkos, šis tas interesants atrodams tomēr ir. Latviešu folkloras krātuvēs var atrast informāciju par to, ka mūsu senči šajos svētkos ēda visu, kas apaļš – olas, zirņus, plāceņus, raušus… , jo tie simbolizēja sauli. Turklāt, ēdot zirņus, uzskatīja, ka tā var iegūt vēl nebijušu bagātību.

Lieldienu receptes un padomi gatavošanai

Ja jau pats svarīgākais ēdiens bija olas, tad sāksim ar tām. Neatņemama svētku tradīcija bija olu krāsošana . Līdz ar olu krāsošanu, protams, bija iecienīta arī sišanās ar tām, lai noskaidrotu, kurš ir visspēcīgākais. Šeit ir svarīgi zināt, kā pareizi olu vārīt, lai tās čaumala vārīšanās laikā neieplaisātu.

Olas bija jāēd ar sāli, lai visu nākamo gadu nebūtu jāmelo. Tiem, kas nemīl noņemties ar olu čaumalu lobīšanu, iesaku iepazīties ar dažiem knifiņiem, lai olu būtu vieglāk nomizot.

Ja parasti vārītas olas šķiet par vienkāršu un ir apnikušas, iesaku izmēģināt pagatavot pildītas olas. Tā būs kā sātīga un netradicionāla uzkoda svētku galdam. Turklāt, ja no cienasta gatavošanas ir palicis pāri kāds olas dzeltenums, nemetiet to ārā, ieteikšu interesantu risinājumu, ko iesākt ar olas dzeltenumu.

Ar saldajiem ēdieniem Latvieši ir mielojušies vienmēr. Tie ir bijuši dažādi rauši, pīrāgi un dažādas saldās maizes. Es iesaku pamēģināt pagatavot gardo Lieldienu bubertu vai karsto ābolu pīrāgu vai vēl vienkāršāk pagatavojamās saldās ābolmaizes ar kanēli.

Nav jau tā, ka svētkos mielojās tikai ar kūkām un raušiem, cieņā bija arī cepeši , krāsnī cepti kartupeļi, un dārzeņi ar cūkas ribiņām.

Zirņi ar speķa mērci

240g zirņu, sāls. Speķa mērcei: 60 g žāvēta speķa,40 g sīpolu, 10 g kviešu miltu, 1 glāze ūdens, 40 g skāba krējuma, sāls zaļumi.

Produktu mērvienības

Mērcētus zirņus vāra, līdz tie mīksti. Gabaliņos sagrieztu speķi kopā ar sasmalcinātiem sīpoliem apcep. Pievieno miltus, apbrūnina tos, pielej ūdeni un 10 vāra. Tad mērcei pievieno krējumu un sāli. Izvārītos zirņus liek bļodā, pāri lej speķa mērci un pārkaisa ar zaļumiem.

Lieldienu cepumi

225 g kviešu miltu, 1/2 tējakrote kanēļa, 1/2 tējkarote garšvielu maisījuma, 115 g sviesta, 115 g pūdercukura, 85 g korinšu, 1 sakulta ola. Garnējumam: 2 ēdk. piens, granulētais cukurs.

Produktu mērvienības

Miltus izsijāt kopā ar sāli un garšvielām. Miltos iemīcīt sviestu, iejaukt pūdercukuru, korintes, sakultās olas un tik daudz piena, lai veidotos stingra mīkla.  1 – 2 h mīklu turiet vēsumā. Pēc tam mīklu izveltnējiet, ar glāzi vai citu formu izspiediet cepumus. Lieciet tos uz ietaukotas plāts un cepiet 15 -20 min. 200 grādu temperatūrā cepeškrāsnī. Cepumiem jābūt gaiši brūniem. Kad tie izcepušies, ņemiet no krāsns ārā, apsmērējiet ar pienu un uzkaisiet granulēto cukuru. Lai cepumu garša būtu vēl izteiksmīgāka, mīklai varat pievienot nedaudz vaniļas vai ruma esences.

Medus rauši

500 g kviešu miltu, 200 g piena, 25 g rauga, 50 g cukura, 100 g sviesta, 150 g vārītu kartupeļu, sāls. Medus masai: 100 g medus, 100 g sviesta, 100 g lazdu riekstu kodola, 2 olu dzeltenumi.

Produktu mērvienības

Pavisam nedaudz sāls, pienu, sviestu, cukuru uzsilda, iejauc miltus, izšķīdinātu raugu, samaltus vārītus kartupeļus.Šo visu samīca mīklas masā un uzraudzē. Uzrūgušu to sadala nelielos gabaliņos, saveļ apaļus, liek uz ieziestas plāts un atkal raudzē. Tad katra rauša vidū iespiež padziļinājumu, kur liksim medus masu. Masai – sviestu un medu uzvāra, pievieno sasmalcinātus riekstus, atdzesē un samaisa ar olu dzeltenumu. Medus masu pilda raušos.

Dalies ar Draugiem:
  • Twitter
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Print

Related posts:

  1. Ziemassvētku ēdieni
  2. Lieldienu gardumu tirdziņā – pārsteigumi no Mārtiņa Rītiņa
  3. Gardais Lieldienu buberts
  4. Notiks čempionāts “Lieldienu gardākā maize”



1 komentārs rakstam “Lieldienu ēdieni”

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Gatavosim. Gatavosim said: Lieldienu ēdieni: Arī Lieldienās visām atrakcijām un tradīcijām pa vidu neatņemama sastāvdaļa ir ēšana. Ko tad īs… http://bit.ly/bUgut9 [...]

Padalies ar viedokli