Makaroni ir diezgan populāra ēdiena sastāvdaļa, ko izmanto maltītes gatavošanā. Tiem ir simtiem veidu, formu un garšu. Ir pieejami parastie, veikalos nopērkamie un svaigie makaroni. Kā zināms, tos var mājās uztaisīt arī pats. Ir ļoti daudz veidu, kā makaronus ēst, taču, šķiet, vispopulārākā maltīte joprojām ir vienkārši – pasta ar mērci.

Dažādu veidu pastas var izmantot gan kā pamatēdienu, gan arī kā papildinājumu citiem ēdieniem – sautējumiem, sacepumiem, zupām un salātiem. Dažus makaronu veidus arī nemaz nav paredzēts izmantot kā pamatēdienu, bet gan tikai kā papildsastāvdaļu. Ja gatavojat makaronus ar mērci, ir svarīgi zināt, kāda tipa, formas un veida makaroni dos vislabāko garšu.

Parastā pasta

Parastie makaroni ir pieejami daudzos izmēros un formās. Tie tiek gatavoti rūpnīcās un pilnībā izžāvēti pirms tiek iepakoti. Parastos makaronus visbiežāk gatavo no mannas miltiem, ūdens un sāls, tomēr tie ir pieejami arī no cita veida miltiem un garšvielām. Šādu makaronu sastāvā ļoti reti ir olas, jo tad tos nevarētu ilgi uzglabāt bez saldēšanas vai citām metodēm. Tā kā šādi makaroni ir cieti, tos ir viegli uzglabāt bez fiziskiem bojājumiem.

Cietie makaroni prasīs ilgāku pagatavošanas laiku, turklāt tie arī vārīšanās laikā ievērojami uzblīdīs. To daudzums, salīdzinot ar svaigajiem, varētu mainīties pat par 60%, tādēļ, ja aizstājat svaigos makaronus ar parastajiem, gatavojot vajadzētu ņemt vērā šīs mērvienības. Šie makaroni savas stingrās struktūras dēļ labi iet kopā ar biezām mērcēm, mērcēm, kas satur gaļu un dārzeņus.

Svaigā pasta

Arī svaigie mīklas izstrādājumi ir pieejami dažādos izmēros un formās, taču ne tādos apjomos. Svaigajai pastai toties ir plašāka garšu buķete un izvēle. Svaigie makaroni visbiežāk satur olas un tajos ir arī augsts ūdens saturs, tādēļ šādus makaronus, lai tie nebojātos, ir jāuzglabā ledusskapī vai saldētavā. Olas atdzīvina makaronu krāsu, dod labāku aromātu un arī lielāku uzturvērtību. Svaigus makaronus var iegādāties itāļu veikalos, kā arī daudzās citās tirdzniecības vietās, kur tie tiek glabāti ledusskapjos vai saldētavās. Ja makaroni tikai atdzesēti, tos jāizlieto 3-4 dienu laikā pēc pirkšanas, ja glabāti saldētavā – aptuveni 1-2 mēnešu laikā. Arī svaigos makaronus ir iespējams izkaltēt un pēc tam uzglabāt istabas temperatūrā ilgāku laiku, taču ir svarīgi, lai tie patiesi kārtīgi būtu izkaltuši.

Tā kā svaigajiem mīklas izstrādājumiem ir mīkstāka struktūra, tie jāgatavo vien īsu brīdi. Šādus makaronus ir pa brīdim gatavošanas procesā jāpārbauda, lai tie nepārvārītos. Svaigie makaroni uzblīst tikai nedaudz., tādēļ tie būs vajadzīgi uz pusi vairāk nekā parastie makaroni. Svaigie makaroni būs piemēroti maigām mērcēm, piemēram, tomātu, krējuma mērcēm, kā arī tādām, kas satur eļļu un sviestu, un dažādus garšaugus.

Dalies ar Draugiem:
  • Twitter
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Print

Related posts:

  1. Cepumu un kūku gatavošanas noslēpumi
  2. Ko iesākt ar olu dzeltenumu?
  3. Kā vieglāk nomizot vārītas olas



Padalies ar viedokli