Marinētas sēnes

Šis ir viens no maniem mīļākajiem ēdieniem ziemā, bet brīdinu uzreiz – pati marinēšana ir nedaudz piņķerīga padarīšana. Tomēr rezultāts ir vienkārši lielisks, tāpēc iesaku pamēģināt! Marinēšanai no Latvijas meža vislabāk izmantot bērzlapes, jo salīdzinot ar baravikām, tās ir samērā stingras – nav tik gaļīgas.

Sastāvdaļas 1 burciņai:

1 neliels sīpols.

1 paliela ķiploku daiviņa.

Diļļu kāts.

Marinādei:

0,6 l ūdens.

1 ēdamkarote sāls.

1/2 ēdamkarotes cukura.

200 ml 9% galda etiķa.

Garšvielas – pāris lauru lapas, krustnagliņas, smaržīgie pipari.

Sākumā svaigas sēnes 20 min novāra sālsūdenī.

Burciņas, kurās liksiet sēnes, kārtīgi izmazgā verdošā ūdenī – tā, lai nekas lieks nepaliek iekšā. Kādreiz bija noteikts, ka burciņas jāvāra, bet patiesībā tas nav vajadzīgs. Sausās, kārtīgi izslaucītās burkās kārto novārītās sēnes un pamīšus liek sīpolu gredzentiņus. Pašā augšā liek ķiploka daiviņu un diļļu kātu. Tam visam pa virsu lej atdzesētu marinādi. (Marinādi gatavo sajaucot visas satāvdaļas katliņā un uzvāra tā, lai sāk mest burbuļus, un tad jāatdzesē. To var darīt jau laicīgi, lai nav jāgaida, kamēr atdzisīs).

Tad, jau piepildītām burciņām uzliek vāciņus (nav jāskrūvē) un liek katlā. Vāciņus labāk nopirkt jaunus, lai būtu droši, ka sēnes nesabojāsies. Skrūvējamos vākus var nopirkt gan Rimi, gan Elvi, gan Mego veikalos.

Uz katla pamatnes jāuzklāj dvielītis vai jāieliek koka dēlītis, lai burkas karsējoties neskaras pie kalta dibena un nesasprāgst. Kad burkas ir katlā, piepilda to ar ūdeni tik daudz, lai 2/3 no burkas ir ūdenī un 30 min vāra. Kad vārīšanās ir beigusies, ņem burkas ārā no katla (uzmanību! Burkas ir ļoti karstas, tāpēc jāapbruņojas ar cimdiem! Uz galda, kur liksiet burkas, arī iesaku uzklāt dvielīti) un skrūvē kārtīgi vāciņus virsū. Lai pārbaudītu, vai ir stingri aizskrūvēts, burkas apgāž otrādi un skatās vai nesūcas ārā marināde. Ja ne, tad sēnes ir gatavas un jāļauj tik iemarinēties.

Ziemā šādas sēnītes ir lieliska uzkoda gan svētku, gan pusdienu galdam! Labu apetīti!

Dalies ar Draugiem:
  • Twitter
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Print

Related posts:

  1. Marinētas brieža gaļas un burkānu sautējums
  2. Rudens veltes saldētavā



5 komentāri rakstam “Marinētas sēnes”

  1. msmarii saka:

    Man arī ļoti garšo marinētas sēnes, bet pati nekad neesmu mēģinājusi taisīt. Arī baravikām marinādē nav nekādas vainas. Man mamma marinē arī vilnīšus un cūcenes.

  2. andzins saka:

    Jā, esmu ēdusi arī marinētus vilnīšus, ir garšīgi. Domāju, ka noteikti vajadzētu pamēģināt, jācer tik, ka rudens ievilksies, lai paspēju salasīt :)

    Ir doma arī samarinēt gailenes, kā izrādās, arī tāda recepte ir. Tas būs eksperiments un tad jau redzēsim, kas no tā iznāks!

  3. Irina saka:

    Vai tiešām tik daudz etiķa?????????

  4. ivars saka:

    iemarineju baravikas,redzees ka sanaaks….

  5. minna saka:

    Sarežģīti! Daru daudz vienkāršāk un izdodas ļoti labi! :)

Padalies ar viedokli