Rudens ir labākais laiks augļu un ogu ēšanai, jo tikko novāktā raža ir bagāta arminerālvielām, vitamīniem un bioloģiski aktīvām vielām. Āboli un bumbieri ir veselīgi,tie ir gards našķis ēdienreižu starplaikos, un veiksmīgi papildina pamatēdienu vai desertu.

Āboliem piemīt vairākas veselību veicinošas īpašības. Ābolu lietošana uzturā uzlabo gremošanu.Tāpat āboli labvēlīgi ietekmē mutes dobuma veselību, ābolu ēšana veicina pareizu sakodiena veidošanos bērniem un stiprina smaganas. Ābolos esošais pektīns nodrošina organismu ar galakturonskābi, kas spēj samazināt organisma vajadzību pēc insulīna un var palīdzēt cukura līmeņa kontrolē diabēta pacientiem. Ābolos esošais florizīns var palīdzēt samazināt osteoporozes risku sievietēm pēc menopauzes vecumā, kā arī var palīdzēt labvēlīgi ietekmēt kaulu blīvumu. Turklāt kaulu veselību labvēlīgi ietekmē arī ābolos esošais bors.

Svaigi spiesta ābolu sula ir vienkāršs veids, kā uzņemt ikdienā tik nepieciešamās augļu porcijas. Šāda sula saturēs mazāk balastvielu, taču vairāk vitamīnus un minerālvielas, ko organismam būs vieglāk uzņemt. 100 g ābolu jeb apmēram viens neliels ābols vidēji satur tikaiap 55 kcal, 10% no dienā ieteicamās balastvielu devas un 8 % no dienā ieteicamās C vitamīnadevas.

Arī bumbieri palīdz stiprināt imunitāti. Tajos esošā folskābe ir sevišķi nozīmīga grūtnieču unsieviešu, kas plāno bērniņu, ēdienkartē, jo var palīdzēt samazināt nervu caurulītes defektarisku jaundzimušajiem. Saaukstēšanās gadījumos svaigi spiesta bumbieru sula var palīdzētkakla veselībai un samazināt temperatūru, kas ir tik svarīgi rudenī, kad laiks kļūst auksts,drēgns un lietains. 100 g bumbieru vidēji satur tikai 50 kcal un 4 g balastvielu, kas ir 14% nodienā ieteicamās balastvielu devas. Bumbieri ir arī labs C vitamīna avots, 100 g satur 6% nodienā ieteicamās C vitamīnu devas.

Lai veicinātu svaigu augļu un ogu lietošanu uzturā, arī šogad Latvijas augļkopjuasociācija rīko tradicionālo Ābolu festivālu, kas notiks 9. un 10.oktobrī pietirdzniecības centra Spice. Asociācija aicina ābolu audzētājus sadarboties festivāladegustācijas galda organizēšanā, lai nodrošinātu iespēju visiem apmeklētājiem divudienu garumā nogaršot dažādās ābolu šķirnes.

Latvijas Augļkopju asociācija

Dalies ar Draugiem:
  • Twitter
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Print

Related posts:

  1. Bērzu un kļavu sula – skaistumam un veselībai
  2. Augļu un ogu izvēle, parādoties saaukstēšanās simptomiem
  3. Veselīgi ēdieni labsajūtai un labam izskatam
  4. Zaļumi veselībai un dzīvespriekam

Kategorija: Raksti, Veselīgs Uzturs.



Padalies ar viedokli