Sēnes - Rudens Veltes

Sagatavot ziemai un sasaldēt saldētavā principā var jebko. Gan sēnes, gan garšaugus, gan arī dārzeņus. Saldēšana ir vislabākais veids, kā ilgāku laiku uzglabāt rudens ražu. Saldēti dārzeņi vitamīnus zaudē mazāk, nekā glabājot tos istabas temperatūrā vai pagrabā. Šādi produkti saglabā garšu, turklāt tos var viegli un ātri pagatavot.

Sēnes

1) Viens no vienkāršākajiem veidiem – svaigas sēnes notīra ar otiņu un liek vai nu traukā vai speciālos maisiņos, kas paredzēti saldēšanai, liek saldētavā un lieta darīta.

2) Uzmanīgākam ir jābūt ar gailenēm, jo tās var gadīties rūgtas, tāpēc tās labāk pirms tam applaucēt ar verdošu ūdeni un tad likt saldēties. Tā var darīt arī ar baravikām u.c. sēnēm.

3) Labs variants ir arī sagrieztas un notrītas sēnes likt sakarsētā eļļā uz pannas un apmēram 10 min. pasautēt, kamēr ir iztvaikojis liekais šķidrums, pieber sāli, atdzesē un pilda traukos. Tad liek saldēties..

Sēnes - Rudens Veltes

Dārzeņi un garšaugi

1) Dārzeņus, kuros ir daudz šķidruma (gurķi, tomāti, kabači u.c.), īsti nebūs vērts saldēt, jo tie pēc atkušanas zaudēs formu un nebūs izmantojami.

2) Burkānus, selerijas, pētersīļus un zirņus novāra (nepievienojot sāli vai citas garšvielas), atdzesē un pilda traukos.

3) Dilles, lokus, pētersīļus u.c. garšvielas sasmalcina, svaigus liek traukos un saldē. Ziemā dilles garšos kā tikko plūktas no dārza.

Ogas

1) Ķiršus, upenes, jāņogas, plūmes, ērkšķogas, pat ābolus var saldēt vienkārši svaigus liekot plastmasas traukos un ievietojot saldētavā.

2) Vislabāk tomēr ogas saldēt pievienojot cukuru, jo tad tās būs vērtīgākas un būs pasargātas no skābekļa ietekmes. Cukuru var vienkārši uzbērt virsū ogām vai arī tās sablenderēt.

Jāatceras, ka saldēšanai jāizvēlas katrai ēdienreizei atbilstoša lieluma porcijas. Atcerieties, ja produkti reiz ir atsaldēti, tad vēlreiz tos saldēt nedrīkst! Jāievēro arī tas, lai produkti saldētavā uzglabātos konstantā temperatūrā, nedrīkst tiem ļaut ”atlaisties” un atkal sasalt.

Produktu atsaldēšana

Dārzeņi ir jāatsaldē strauji, tūlīt pēc izņemšanas no saldētavas jāliek verdošā ūdenī, jo citādi tie melnēs, zaudēs formu, garšu un smaržu. Ja izmantosiet tos zupai, tad katlā labāk likt neatsaldētus.

Ogas un augļus var atsaldēt istabas temperatūrā tajā pašā traukā, kur tie saldēti.

Sēnes pēc atkausēšanas izskatās nelāgi. Tāpēc labāk tās likt uz pannas vai katla vēl sasalušas.

Dalies ar Draugiem:
  • Twitter
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Print

Related posts:

  1. Rudens ogas un augļi – veselībai
  2. Skābeņu zupa rudens vakariem
  3. Rieksti jāuzglabā īpaši piesardzīgi!
  4. Marinētas sēnes



1 komentārs rakstam “Rudens veltes saldētavā”

  1. msmarii saka:

    Jau sāku nožēlot, ka šogad nepapūlējos sasaldēt šo to ziemai, bet par vēlu attapos, ka savu lielo saldētavu varētu piestūķēt ar vasaras labumiem.

Padalies ar viedokli