Sojas mērce

Sojas mērcei ir apmēram 2500 gadus sena vēsture. Mērce ir cēlusies no Ķīnas, taču šobrīd to pazīst un izmanto visā pasaulē. Tāpat kā jebkuru garšvielu vai ēdienu, arī šo mērci gatavo un pasniedz dažādos veidos un variācijas. Mūsdienu sojas mērces gatavo vārītas sojas pupiņas inficējot ar pelējuma sēnīti, pēc 2 dienām pievienojot sāli un piparus un turpmākos 2 gadus turot koka mucās. Pēc diviem gadiem mērci filtrē un pilda pudelītēs.

Lai atšķirtu kvalitatīvu sojas mērci no ne tik labas, atliek pārbaudīt tās krāsu (jo tumšāka krāsa, jo vairāk mākslīgo krāsvielu), konsistenci (jo biezāka mērce, jo nekvalitatīvāka) un smaržu (kvalitatīva mērcē būs atrodama vesela smaržu buķete – citrusaugļi, vaniļa u.c.)

Sojas mērci ir ieteicams turēt vēsā vietā, taču ne ledusskapī, jo tur temperatūra tomēr ir par zemu.

Dažādām valstīm sojas mērcē dominē dažādas garšvielas. Kad ķīnieši šo mērci aizveda uz Japānu, japāņiem tā iepatikās un viņi nolēma radīt paši savu sojas mērci.

Sojas mērce

Ķīniešu sojas mērce būs biezāka un sāļāka. Gaišā mērce ir visai sāļa un to lielākoties izmanto jūras velšu pagatavošanai, kā arī zupām un dārzeņu ēdieniem. Tumšā mērce ir ar spēcīgu garšu, bet ne tik sāļa. To izmanto cūkgaļas, vistas un liellopu gaļas ēdienu pagatavošanai.

Japāņu sojas mērces lielākoties ir gaišas, šķidras un ne tik sāļas kā ķīniešu mērces. Līdzīgi kā ķīnieši, japāņi tumšo mērci izmanto gaļas ēdienu pagatavošanā un gaišo – zupu un sautējumu garšas uzlabošanai.

Lasis sojas mērcē

Mērce – 6 ēdk. Sojas mērces, 2 ēdk. eļļas, dažas ingvera šķēlītes, 1 citrons.
4 zivs filejas gabaliņus liek mērcē un marinē. Pēc pusstundas lasi izņem no marinādes un liek uz pannas vai krāsnī. Lai iegūtu intensīvāku garšu, cepšanas laikā lasi vairākkārt apziež ar marinādi.

Dārzeņu sautējums ar sojas mērci

Sīpolu, cukini, baklažānu un tomātu sagriež gabaliņos un apcep olīveļļā. Pievieno sasmalcinātu ķiploku, sojas mērci nedaudz tomātu sulu un uzvāra. Ēdienam pievieno maltus čilī piparus un sāli. Ēdienu pasniedz ar rīsiem.

Cūkgaļa sojas mērcē

Cūkgaļas filejas gabaliņus apkaisa ar miltiem, liek sakarsētā olīveļļā un apcep. Gaļu izņem no pannas, un pannā liek sagrieztu puravu vai sīpolu, pielej sojas mērci un apcep. Tad pannā liek gaļu, pieber piparus, sāli un nedaudz pasautē.

Dalies ar Draugiem:
  • Twitter
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Print

Related posts:

  1. Vista paprikas un tomātu mērcē
  2. Trusis pikantā krējuma mērcē
  3. Gards un sulīgs Steiks
  4. Pupiņu un gaļas sautējums ar čili
  5. Kā pagatavot suši



Padalies ar viedokli