Suši

Suši ir japāņu gardums, kas jau vairs netiek uzskatīts par kaut ko ārkārtīgi neparastu, jo šobrīd visā pasaulē ir gan suši restorāni, gan arī dažādas ieskrietuves, kurās pēc patikas un gaumes var nobaudīt dažādu veidu rīsu ēdienus. Katram pavāram ir sava gatavošanas recepte, kuras noslēpumus viņš nelabprāt atklāj, bet es izvēlējos vienu no ierastākajām, tradicionālajām receptēm maki suši un pastāstīšu kā mājas apstākļos pašiem to pagatavot.

Suši Sastāvdaļas

0, 5 kg suši rīsu

10 gab. nori – žāvētas jūras aļģu lapas, kurās ietin suši

6 ēdk. rīsu etiķis

Vasabi – ļoti asa Japānas mārrutku pasta

Hari – marinēts un smalki sagriezts ingvers

Sojas mērce

2 gab. laša filejas

1 avokado

1 svaigs gurķis

garneles

1 budžiņa tunča savā sulā

Bambusa paklājiņš suši tīšanai.

Suši pagatavošanas komplekts

Piebildīšu, ka suši vislabāk tomēr sanāks ar speciāliem suši rīsiem, kuri pareizi apstrādāti nelīp un ir pietiekami irdeni, turklāt tos var nopirkt gandrīz ikvienā veikalā. Arī pārējās minētās sastāvdaļas vislabāk pirkt jau gatavas, jo tās garšos vislabāk un pats suši tīšanas process jau ir pietiekami pinķerīgs, lai vēl noņemtos ar pamatsastāvdaļu gatavošanu. Un, ja nu ar pirmo reizi nesanāk, tad noteikti iesaku apbruņoties ar pacietību, jo rezultāts patiešām ir labs!

Suši rīsu vārīšana

Šis process ir ļoti svarīgs, jo no rīsu kvalitātes būs atkarīga suši garša. Rīsus liek vēsā ūdenī un 20 min. ļauj mērcēties. Tad tos nokāš un noskalo. Procesu vēlreiz atkārto. Kad rīsi pēdējo reizi noskaloti, liek tos katlā un pielej apm. 0,75 l ūdens un uz lēnas uguns vāra 20 min. Atcerieties, ka rīsus maisīt nedrīkst! Kad rīsi uzvārījušies un 5 minūtes pastāvējuši, pievienojam 6 ēdk. rīsu etiķa un tikai tad ar koka lāpstiņu lēnām iecilājam rīsos. Rīsus atdzesējam.

Suši pagatavošana – tīšana un pildījums

Pildījumam var izmantot gan manis minētās sastāvdaļas, kas ir vispopulārākās, gan arī eksperimentēt un izvēlēties savas.

Svaigs gurķis

Gurķi sagriež smalkās strēmelītēs.

Avokado

Avokado tāpat sagriež strēmelēs.

Lasis

Lasi, ja tam nav pievienots sāls, mazliet apsālām un tāpat sagriežam mazās strēmelītēs.

Ņemam bambusa paklājiņu rīsu tīšanai un klājam uz tā nori ar spīdīgo pusi uz leju. Tad uz nori plānā kārtiņa klājam atdzesētus rīsus. Vienā galā, kur liksim pārējās sastāvdaļas, klājam nedaudz mazāk rīsu.

Varīti rīsi

Liekam sastāvdaļas pēc izvēles vienā galā un kārtojam tās rindiņā. Jāatceras, ja liksiet par daudz, tas pa galiem kritīs ārā.

Suši tīšana

Kad sastāvdaļas saliktas, ar bambusa paklājiņa palīdzību rullējam kopā. Jāatceras, ka jārullē blīvi, lai nepaliktu tukši caurumi vidū.

Suši pagatavošana

Kad suši ir sarullēts, griežam to 2- 3 cm biezos gabaliņos. Suši pasniedz uz šķīvīša, atsevišķa trauciņā lej sojas mērci, kurā iemaisīts vasabi. Tā kā vasabi atgādina mārrutkus un ir ass, sākumā iesaku iemaisīt pavisam nedaudz. Suši gabaliņus pa vienam mērc sojas mērcē un klāt ēd marinētu ingveru, kas domāts, garšas kārpiņu attīrīšanai no iepriekšējā suši gaballiņa garšas, lai varētu pilnvērtīgi izgaršot nākamo. Klāt dzer rīsu šņabi. Labu apetīti!

Suši komplekts

Dalies ar Draugiem:
  • Twitter
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Print

No related posts.



23 komentāri rakstam “Kā pagatavot suši”

  1. aigars saka:

    sušiii

  2. Linda saka:

    Kur var iegādāties nori – žāvētas jūras aļģu lapas, kurās ietin suši?

  3. Indulis saka:

    nori var iegādāties piem leilveikalā stockmann un citos lielos lielveikalos

  4. nadin saka:

    kur var iegadaties paklajinu? un cik maksa? paldies

  5. kika saka:

    Paklājiņu var nopirkt RIMI 1,70 ls

  6. SK-ZIX saka:

    Zuper cerams ka drizuma visu nopirksu un saksu taisit. Paldies autoram

  7. tinka saka:

    visu var iegādāties Rimi lielveikalā

  8. kruzite saka:

    shodien beidzot arii uztaisiiju savus suši, sanāca forši…ņammmm…visas nepieciešamās izejvielas var dabūt Rīgā, lienes ielā 9, tur viss ir lētāks un īsts, tieši gourmet studio veikals…viss japāņu suši…

  9. daarta saka:

    nu vispar jau nav isti pareizi,jo lai susi nebtu tadaa stulbaa spirale,tad risus vajag likt tikai vienaa malaa un tad rullejot bus balts vidins un biezaka malina ^______^

  10. Anna saka:

    Starpcitu tagad Rimi ir atlaides visiem Sushi pričendāļiem :)

  11. sushiskis saka:

    bet ja tos paklājus pērk stockmann kurā stāva tie ir 4 vai pirmajā

  12. Maarcha saka:

    Rīgā Ģertrūdes ielā, veikaliņš Avakādo (laikam, starp Avotu un Čaka ielu, blakus LIDO) labs garšvielu un sushi detaļu veikals!!!

  13. Linda saka:

    Vai obligāti vagag SUŠI rīsus??? :]

  14. kalnu pele saka:

    Visu var nopirkt RIMI, Stokman, sky. Var nopirkt pie “CESARS” Rītausmas ielā 23. Var aplūkot http://www.cesars.lv

    Un sojas mērci gan vajag viennozīmīgi Kikkoman, jo ar minēto nebūs īsti labi. un pareizi. Kikkoman ir mērce nr.1

  15. sokols saka:

    Piekrītu Kikkoman ir labākā, piekrītu rīsi jāliek vienā maliņā, etiķi var sajaukt ar cukuru apm 2 tējkarotes. Ar citiem rīsiem labāk nemēģināt. Labākās cenas ir Gemoss, Bauskas ielā starp maximu un Statoilu.

  16. mee saka:

    nav ne vainas ari parastajiem valdo rīsiem, bet tikai tie atseviškajās paciņās, gandrīz neatšķirās no īstajiem suši rīsiem.. :)

  17. KISA saka:

    Tos paklājiņus var nopirkt YUSK. Ja pareizi atceros, komplektā bija 4 gab, komplekts maksāja ap Ls 1.50. Piekrītu, ka ar rīsiem jānoklāj tikai puse. Ja lapa nelīp klāt sarullētajai daļai, tad no iekšpuses nedaudz saslapina.

  18. ljuba saka:

    Rīsus var mierīgi pirkt lētos,parastos. Un tie kas prasa -kur nopikt to /kur nopirkt šo- papriekšu līdz veikalam aizejiet, ja nevar atrast tad jautājiet! Un starp citu man labāk garšo ka sojas mērcei citrona sulu piespiež :)
    Bez ingvera var iztikt ja negaršo, ingvers vajadzīgs ja ir vairāku veidu suši, tādā gadījumā tas atbrīvo garšas kārpiņas no iepriekšējās garšas. Wasabi ja garšo tad ēd ar bet es personīgi tikai ar sojas mērci

  19. anita saka:

    Es vēlos pagatavot philadelphia klasisko suši. Kā var to pagatavot, jo suši apkārt ir nevis nori bet lasis

  20. Laura saka:

    man ir viens jautajums. Vai noris nesaplīsīs kad viņu rulēs? Un vai 20 min. ir sākot no vārīšanas vai vis kopā?

  21. Lāsma saka:

    ar lasi apkart gatavo ta pat! liek uz juras lapas risus,tikai tagad apgriez otradi,lai risu puse butu uz galda! tad tagad visu gardumu karto uz melnas puses :) ja nemaldos,virsu lika filadelfijas sieru,avokado un gurki!;)

  22. Dace saka:

    SUŠI rīsus labāk pirkt RIMI specjāli priekš suši ražotos, jo nopirku gan tos, kas stāv pie suši lietām, gan pie parastajiem rīsiem, kas stāv – pēc skata identiski un izvārot nekādas starpības, taču cenu starpībā 2.00Ls!!! :) )

  23. Valentīna saka:

    pagaidām nekā…

Padalies ar viedokli